Wiltsun sairauskertomus
Sorry this page is only in Finnish.

Onko koirallasi on ollut samanlaisia oireita? Ota yhteyttä!

Pyreneittenpaimenkoirapoika Wiltsu (s. 3.11.1999) on niin pipi, että sai olla mummolassa
vieraillessaan sohvalla, eipä ole muilla koirilla ollut mummin uudelle sohvalle mitään asiaa!su 25.3.2007 ensimmäinen kohtaus
Illalla juuri ennen nukkumaanmenoa Wiltsu hyppäsi sohvalta alas, liukastui hieman ja lähti juosten kiertämään pöytää - siihen asti kaikki näytti normaalilta, mutta sitten sitä alkoi "huimata", takapää meni holtittomaksi ja koko koira alkoi huojua. Sohvalla se kävi istumaan, yritti nousta ylös, mutta ei päässyt vaan jäi huojumaan edestakaisin. Sitten tuli oksennus. Pete kantoi Wiltsun yläkertaan, kun en halunnut jättää sitä yksin alas nukkumaan. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään, kun yläkerrassa on liukas lattia eikä Wiltsu ole aiemmin siellä ollut. Se ei pystynyt yhtään rauhoittumaan, kun yritti tutkia paikkoja, vaikkei meinannut raukka pystyssä pysyä. Sängyllä se rauhoittui vähän ja sitten tuli taas oksennus. Jouduin myöntämään, että sen on ehkä sittenkin parempi nukkua yö alakerrassa tutussa ja turvallisemmassa ympäristössä, vaikka se mulle olikin vaikeampaa. Laitoin alakerran lattialle vällyjä ettei sen tarvitse hypätä sohvalle ja se rauhoittuikin nukkumaan sohvan eteen laitetun vällyn päälle.

ma 26.3.2007 toinen kohtaus
Ensimmäisen kohtauksen jälkeisenä aamuna kaikki näytti olevan kunnossa. Wiltsu oli ihan normaali, oma pirteä itsensä, joten en pitänyt kiirettä lääkärille soittamisen kanssa. Siinä aamupäivän aikana sitä heitti kuitenkin taas muutamaan otteeseen. Ensimmäisellä kerralla oli tulossa työpöydän alta pois ja siinä kulmauksessa pieni käännös sai aikaa huimauksen. Hetken päästä teki täyskäännöksen ja taas huojutti. Vaikka huimaus meni molemmilla kerroilla saman tien ohi, soitin kuitenkin ja varasin ajan lääkärille. Aika saatiin seuraavalle päivälle. Loppupäivä meni suht normaalisti. Oltiin pihahommissa ja Wiltsu mietti taas, josko Bode sittenkin olisi tyttö ja sitä voisi astua... ;-) Illalla se oli normaalia rauhallisempi, ei höseltänyt iltaruokaa odottaessa, vaan makasi ihan rauhallisesti. Oliko kyse siitä että oltiin ehkä normaalia enemmän oltu pihalla vai mistä, sitä on mahdoton sanoa.

ti 27.3.2007 lääkärissä - ei ongelmia koko päivänä
Tiistaina käytiin Haminassa Marvetissa. Eläinlääkäri tutki liikeradat ja refleksit, kaikki olivat ok. Ei aristanut niskaa, selkää eikä takajalkojen liikuttelua, neurologiset testit normaalit. Ei näkynyt mitään normaalista poikkeavaa. Päätettiin ottaa verinäytteet useiden eri elintoimintojen tutkimiseksi.
Verikokeiden tulokset olivat normaalit, ainoastaan maksa-arvoista alat hieman koholla (159).

ke 28.3.2007 kolmas kohtaus
Keskiviikkona aamupäivällä heitti taas. Wiltsu yritti ravistella, mutta siitä ei tullut mitään, kun huojutti niin, ettei meinannut pysyä pystyssä. Huojunta ei tällä kertaa mennyt heti ohi, vaan lievää sivuaskellusta jatkui jonkin aikaa. Hetken istuttuaan, kohtaus meni ohi. Mutta alkoi taas heti, kun kokeili, josko ravistaminen nyt onnistuisi. Lopulta ravisteluyritys oli unohdettava ja käytävä pitkäkseen. Luulin sen olevan jo ihan normaali, kun oli pari tuntia nukkunut, mutta ei. Noustuaan ylös alkoi taas heittää. Oli kuin humalassa olisi ollut, ei pystynyt kävelemään suoraan, vaan heitti puolelta toiselle. Sohvalle asettuminenkin jäi puolitiehen, kun jalat eivät kannattaneet koukussa ollessaan ja poika rojahti niille sijoilleen. Joitain minuutteja siinä kului, kunnes se oli taas normaali ja lähdettiin kahdestaan mummolaan. Siellä se oli normaalia rauhallisempi, mutta muuten ihan ok. Samoin nyt kotona on vaikuttanut olevan ihan kunnossa.

ti 3.4.2007 neljäs kohtaus
Ehdin jo varovasti toivoa, että Wiltsun epämääräinen vaiva olisi taaksejäänyttä elämää, kun miltei viikko ehti vierähtää edellisestä kohtauksesta, mutta ei. Tiistai-iltana heitti taas. Iltaruoan valmistumista odoteltiin ja koirat kohelsivat tuttuun tapaansa joka kerta, kun vähän liikahdin. Siinä koheltaessa onnistuivat Missu ja Wiltsu törmäämään toisiinsa sillä seurauksella, että Wiltsu meni päin ruokasaavia. Ei ollenkaan pahasti ja normaalitilanteessa ei olisi sitä mitenkään edes noteerannut, mutta nyt siitä seuraasi taas uusi kohtaus. Vähän aikaa piti seurata, että heittääkö sitä vai ei, kun näytti alkuun niin vähäiseltä. Mutta ravistusyritys jäi taas vain yritykseksi, kun ei meinannut jalat pitää alla ja vähän huteraa oli liikehdintä taas muutenkin. Millään ei poika taas tahtonut rauhoittua, kun ruokaa odoteltiin. Jokainen vähänkään nopeampi kääntyminen pisti heittelehtimään ja muutama pyörähdys vei jalat alta ja koiran kyljelleen, mutta nousi kuitenkin saman tien ylös ja jatkoi enemmän tai vähemmän hoippuen matkaa. Vähän aikaa yritettiin ensin rauhoittua sohvalla ja sitten annettiin ruuat. Ruokailun jälkeen kaikki oli taas normaalisti, ei heittänyt enää.
Missu ja Wiltsu olivat olleet päivän kahdestaan kotona ja sekä sohvalla että lattialla oli merkkejä oksennuksesta. Kumman ne olivat, sitä ei pysty sanomaan, molemmat korjaavat jälkensä.

elokuu 2007 hyvältä näyttää
Mystinen vaiva näyttää olevan taaksejäänyttä elämää. Kohtauksia ei ole enää aikoihin tullut. Yksi hyvin lievä kohtaus - mikäli se nyt sellainen oli - oli tuossa joskus alkukesällä. Ongelmia ei siis ole ollut enää muutamaan kuukauteen. Jokohan uskaltaisin riemuita...

ti 18.9.2007 viides kohtaus
Ei ole mystinen vaiva taaksejäänyttä elämää, ei :-( Tänä aamuna Wiltsua heitti taas. Tapansa mukaan se hyppäsi yksiönsä porttia vasten tervehtiäkseen minua, kun tulin aamulla alakertaan, mutta rojahtikin siitä saman tien nurin. Jalat haroivat sinne tänne ja lattialla oli oksennus. En tiedä kuinka kauan kohtaus oli siihen mennessä kestänyt ja liittyikö oksennus kohtaukseen vai johonkin muuhun.
Aamupissalle mennessä kävely oli vähän huteraa ja Wiltsu oli taas kuin olisi ollut päissään. Pissaaminen ja jalan nostaminen sujuivat kyllä hyvin ja poika pysyi pystyssä! Kaikki kääntymiset ja ravisteluyritykset aiheuttivat heittelehtimistä, mutta muuten se oli pirteä ja reipas.
→ Lue lisää blogista

lokakuu 2007 maksa-arvokontrolli
Käytiin 22.10. eläinlääkärissä kontrolloimassa maksa-arvot. Alat oli edelleen hieman koholla (133), mutta vähemmän kuin keväällä. Muut maksa-arvot olivat normaalit. Otetaan jossain vaiheessa taas uusi kontrolli.
→ Lue lisää blogista

heinä-elokuu 2008 ei ongelmia pitkään aikaan
Todella pitkään on poika ollut nyt hyvässä kunnossa. Heinäkuun lopulla esiintyi kuitenkin hieman heittelehtimiseksi tulkittavaa käytöstä. Mutta oireilu oli niin lievää ja kesti niin lyhyen ajan, etten ehkä kuitenkaan laske sitä varsinaiseksi kohtaukseksi. Elokuussa poika on muutaman kerran kupsahtanut kyljelleen, kun on ollut liikaa vauhtia päällä. Onko kyseessä sitten ollut vain lattian liukkaus vai onko takajalkojen lipeäminen johtunut mystisestä vaivasta - vaikea sanoa.
→ Lue lisää blogista

la 23.8.2008 jotain outoa ja ylimääräistä päässä ihon ja kallon välissä
Huomattiin Wiltsulla jotain outoa rutisevaa "ainetta" päässä kallon ja ihon välissä. Päätä silittäessä kuuluu omituinen ääni (rutinaa, rahinaa tai poksumista, miten tuon nyt osaisi ilmaista) ja sormilla tuntee selvästi kuinka siellä "lilluu" jotain ylimääräistä (ilmaa?). Ei vaikuta kipeältä eikä epämiellyttävältä, ei arista eikä väistele kättä. Tuo päätään siliteltäväksi ihan kuten ennenkin. Liittyykö tämä mitenkään huimauskohtauksiin, ei aavistustakaan, mutta lisään merkinnän kuitenkin varmuuden vuoksi tänne.
→ Lue lisää blogista

ke 27.8.2008 pidätysvaikeuksia yöllä
Wiltsulta on nyt tullut kahtena yönä pissat sisälle ihan lyhyen ajan sisällä (pe 22. ja ke 27.8.), joten ehkä syytä alkaa kirjata nekin tapaukset ylös, jos vaikka liittyisivät tähän ongelmavyyhteen. Koko jengi käy yhtä aikaa iltapissalla eikä muilla ole ollut koskaan minkäänlaisia pidätysvaikeuksia. Ainoastaan Wiltsulle on silloin tällöin käynyt yöllä vahinko.
→ Lue lisää blogista

pe 29.8.2008 taas pidätysvaikeuksia yöllä
Nyt jo kolmas kerta lyhyen ajan sisällä, kun Wiltsulla on ollut yöllä pidätysvaikeuksia. Illalla kävi puoli kahdeltatoista pissalla ja aamulla kahdeksalta pääsi seuraavan kerran ulos. Siinä välissä oli kuitenkin jo ehtinyt tulla pissat lattialle.
→ Lue lisää blogista

ke 24.9.2008 kuudes kohtaus
Melko tarkalleen tasan vuosi ehti vierähtää edellisestä selkeästä kohtauksesta. Kaikki oli ollut ihan normaalisti, ei mitään erityistä tapahtunut koko päivänä. Illalla vähän ennen yhdeksää Wiltsu hyppäsi sohvalta alas ja takapää petti alta. Siitä lähti taas huojunta ja heittelehtiminen. Ravistelusta ei taaskaan, useista yrityksistä huolimatta, tullut mitään. Seistessä ja istuessa huojutti, mikäli ei nojannut tuolin selkänojaan tai minuun. Makuulla ei kuitenkaan pitkiä aikoja malttanut olla, vaikka olinkin tiiviisti pienen vieressä. Iltaruoka meni yhtä reippaasti kuin muulloinkin. Puoli kahdentoista aikoihin oltiin käymässä nukkumaan ja kävely sujui jo suht hyvin, vaikka vieläkin huojutti jonkin verran. Myös ravistelu onnistui jo. Seuraavana aamuna poika oli taas ihan kunnossa.
→ Lue lisää blogista

pe 26.9.2008 taas pidätysvaikeuksia yöllä
Viimeisimmän kohtauksen jälkeen Wiltsulle annettiin vesikuppi yöksi takaisin. Kohtauksen jälkeinen yö sujui ongelmitta, mutta heti seuraavana yönä oli taas tullut pissat lattialla. Eli vesikuppi pysyy taas jatkossa öisin poissa Wiltsun ulottuvilta.

ti 9.6.2009 kastraatio
Wiltsun mahanalunen on lähes kaljuuntunut ja karvaton alue on nyt alkanut levitä ylös kylkiin. Myös kaulan-niskan -alue sekä takareisien karvoitus on harventunut voimakkaasti. Eläinlääkärissä todettiin muutos oikeassa kiveksessä, joten se sekä ihopatti kivesten ja peräaukon välistä poistettin ja laitettiin patologille tutkittavaksi.
Otettiin samalla myös perusverenkuvat. Nyt kaikki maksa-arvot koholla. Jälkitarkastus kahden viikon kuluttua.
→ Lue lisää blogista

ti 23.6.2009 jälkitarkastus
Patologin lausunnon mukaan Wiltsun kiveksessä ollut kasvaintyyppi tulee yleensä kokonaan poistetuksi kastraation yhteydessä. Kasvain ei kuitenkaan todennäköisesti ollut hormonaalisesti aktiivinen, koska toinen kives oli normaali ja kummassakin oli toimiva siittiötuotanto. Nähtäväksi siis jää, palautuuko karvoitus kuitenkin nyt normaaliksi vai otetaanko seuraavaksi kilpparikokeet.
→ Lue lisää blogista

pe 28.8.2009 edelleen huonossa karvassaReilu 11 viikkoa kastraatiosta ja karvapeite on edelleenkin harvaakin harvempi. Pienestä pyreneittenpaimenkoirasta on tullut pyreneittenkarvatonkoira. Kauanko vielä odotan karvojen kasvua?

ke 7.10.2009 karvoitus palaamassa normaaliksi!
Wiltsun karvat ovat alkaneet vihdoin pikkuhiljaa kasvaa takaisin ja vatsassakin on jo reilun sentin mittaista haituvaa! Näyttäisi siltä, ettei sittenkään tarvitse lähteä kalliisiin testeihin.

to 12.5.2011 spondyloosiepäily varmistui
Wiltsun selästä löytyi hieronnassa kipukohtia ja hieroja Mari Rissanen epäili spondyloosia. Asia varmistui, kun käytiin Marvetissa otattamassa röntgenkuvat. L7-S1 välissä ventraalia spondyloosia, ristiluun etureunassa jonkin verran skleroosia ja L2-3 välissä myös spondyloosia. Hermojen juuriaukot vaikuttavat olevan hyvin auki. Ventraali spondyloosi ei kuitenkaan selitä Wiltsun epämääräisiä huimauskohtauksia.
→ Lue lisää blogista

ma 22.8.2011 seitsemäs, lievä kohtaus
Jokunen vuosi ehti vierähtää ilman kohtauksia - tai ainakaan emme ole huomanneet yhtäkään. Maanantaina Wiltsulla taisi olla taas pitkästä aikaa lievä kohtaus odottaessaan hakuvuoroaan autossa. Itse kohtausta en nähnyt, mutta kun hain koiran autosta, oli sen käytös sellaista, ettei kaikki ollut ihan kunnossa. Otettiin vain pari ihan lyhyttä ja helppoa pistoa, että pojalle jää hyvä mieli. Treenien jälkeen tarjosin Wiltsulle juotavaa, mutta poika vain makasi boksissaan. Kotiin päästyämme, nousi jo pirteästi istumaan ja kaikki oli taas kunnossa.

ke 15.2.2012 yöllinen kohtaus, mahdollisesti?
Normaalisti Wiltsu haukkuu riemuissaan ja taukoamatta, kun Pete laskeutuu aamuisin alakertaan. Tällä kertaa oli haudanhiljaista. Ei pihaustakaan kuulunut ja olin jo aivan varma, että jotain kauheaa oli tapahtunut. Reippaasti poika kuitenkin meni ulos, ei heittelehtinyt kävellessään ja käyttäytyi muuten ihan normaalisti. Seuraavana aamuna kaikui taas normaali aamutervehdyshaukku. Liekö kurkku ollut kipeä edellisenä aamuna vai oliko yöllä ollut kohtaus, mistä oli jo muuten toipunut, mutta sen verran kuitenkin pelästynyt, että aamuhaukku jäi?

Tästä tulikin taas mieleeni, että maksa-arvojen tarkistaminen on unohtunut tyystin, kun karvat ovat kasvaneet takaisin ja poika on muutenkin vaikuttanut olevan kunnossa. Viimeisissä kokeissa (9.6.2009) olivat kaikki maksa-arvot koholla. Siispä viimeistään seuraavien rokotusten yhteydessä täytyy ehdottomasti muistaa otattaa verikokeet ja katsoa missä nyt mennään.

la 24.3.2012 kahdeksas kohtaus
Wiltsu loikoili omassa huoneessaan, kun sieltä kuului yhtäkkiä kolaus. Hyppäsikö poika nojatuolilta niin, että törmäsi kaappiin tai pöydänjalkaan ja törmäys sai aikaan kohtauksen vai oliko sillä kohtaus jo päällä ja törmäys oli seuraus siitä?

ti 3.4.2012 yhdeksäs kohtaus
Vain reilu viikko ehti kulua edellisestä kohtauksesta. Olimme illan kylässä ja kotiin tullessamme, oli Wiltsulla kohtaus päällä.

ma 30.4.2012 kymmenes kohtaus, pahin tähän mennessä
Kolmas kohtaus vajaassa kahdesssa kuukaudessa.
Iltaruoan aika alkoi olla käsillä. Wiltsun huoneesta kuului äänekäs korahdus, kuin yrittäisi oksentaa. Se istui huoneensa lattialla ja pää heilui holtittomasti puolelta toiselle. Tällaista ei ole ennen esiintynyt. Vasen silmä vuoti runsaasti ja Wiltsun naama oli ihan märkä. Sama silmä on vuotanut jo pidempään ja karvoissa näkyy tumma vana, mutta en ole aiemmin osannut yhdistää sitä kohtauksiin.
Pidin ruokakuppia niin, että Wiltsu sai syötyä istualteen. Ruoka maistui normaalisti, mutta syöminen oli pään heilumisen takia hieman hankalaa. Iltapissa pihalla onnistui, mutta kakkaaminen ei. Kovan korahduksen saattelemana tuli oksennus.
Pään heiluminen alkoi jo hieman rauhoittua eikä poikaa enää huojuttanut niin paljon. Kävimme nukkumaan ja aamulla kaikki oli taas ihan normaalisti.
→ Katso video, siinä kohtaus alkaa olla jo ohi, mutta lievää huojuntaa ja pään heiluntaa esiintyy vielä

ke 16.5.2012 lievää huimausta
Kaksi ja puoli viikkoa edellisestä kohtauksesta. Olimme lähdössä ulos, kun Wiltsu yhtäkkiä pysähtyi terassin rappusten yläpäähän. Kaikki oli siihen asti sujunut ihan normaalisti, mutta yhtäkkiä ei uskaltanut mennä portaita alas. Hetken päästä meni kuitenkin omineen ja jo rappusissa jo näkyi selkeä sivuliike, mikä jatkui myös pihalla. Wiltsu ei pystynyt kulkemaan suoraan. Pissaaminen onnistui normaalisti, mutta ensimmäinen yritys tulla rappuset ylös ei onnistunut. Ei huolinut apua, vaan jäi vielä pihalle. Hetken päästä uusi yritys ja nyt onnistui. Ravistamista ei tullut mitään. 5-10 minuutin kuluttua kaikki oli taas entisellään.
Selvästi jotain epänormaalia oli meneillään, mutta koska jalat eivät menneet alta, ei edes pissatessa (teki kunnon poikapissat pariin otteeseen) ja hoipertelu oli varsin vähäistä, en laske tätä varsinaiseksi kohtaukseksi vaan ainoastaan lieväksi huimaukseksi.

to 7.6.2012 yhdestoista kohtaus
Aamulla oli hiljaista ja rauhallista, kun Pete tuli alakertaan. Selvä merkki siitä, että jotain on vinossa, kun Wiltsu ei hauku innoissaan. Takapää oli hieman heittänyt ja poika oli vaisu mennessään aamupissalle. Minäkään en saanut aamupusuja tullessani alas. Aamupalan Wiltsu otti vastaan hyvin rauhallisten ja hitaiden pyrripyörähdysten kanssa. Istuma-asennon haku pyörähdysten jälkeen oli selvästi hieman hankalaa, kun liike ei tahtonut pysähtyä. Suurin ongelma oli kuitenkin kohottaa katse ylös. Yritys sai aikaan pahan kiertohuimauksen, joten annoin välittömästi luvan aloittaa syömisen. Syöminen sujui hyvin. Terassin portaiden yläpäässä oli pieni harkintahetki ennen kuin meni alas ja pihalla kulki lievässä sivuaskelluksessa. Pissaaminen sujui normaalisti, mutta ensimmäinen yritys tulla portaat ylös ei onnistunut. Pieni pyörähdys uudestaan pihalla ja uusi yritys. Nyt onnistui. Aamupäivä meni vaisuissa tunnelmissa, mutta iltapäivällä kaikki oli taas jo hyvin.


Onko koirallasi on ollut samanlaisia oireita? Ota yhteyttä!


| Index | Berger de Brie | Berger des Pyrénées | Cats | Links | Blogi | Guestbook | Contact | Sitemap |

Free JavaScripts provided by The JavaScript Source and Dynamic Drive
Copyright www.tassunalla.net unless otherwise mentioned. Notice: the links to the other web sites are published here only to provide more information. I'm not responsible for the contents of those sites.